2011. november 21., hétfő

Bolognai spagetti



Először összeállítjuk a zöldségalapot hagymából, sárgarépából, zellerből (Hugh szárzellert tesz általában az ételekhez, mi nyugodtan használjunk zellergumót, éppen úgy megfelel). Összeaprítjuk a zöldségeket, mert így a lassú főzés során beleolvadnak majd a mártásba. Marhaszegyből készül a darált hús, ami az olcsóbb részekhez tartozik, de azok az ízesebbek. A marhahús eléggé sovány, ezért zsiradékot kell hozzá adni, húsos füstölt szalonnát. A mangalica szalonna tökéletes erre a célra. Igazán jó ízt ad a mártásnak.

Apróra vágjuk a szalonnát és serpenyőben kisütjük. A felkockázott zöldségeket a szalonnazsírban megpároljuk. Mielőtt ráöntenénk a paradicsomot, a darált húst is megpirítjuk a zsiradékban, csak annyira, hogy színt kapjon. Nagy doboz bio sűrített paradicsom kell hozzá. Belekeverjük, és egy kevés vörösbort öntünk rá, elmélyíti az ízeket. Felszeleteljük a gombát és belekeverjük, a többi a tűz dolga. A jó bolognai mártásnak kis lángon, több órát kell főnie. Minél tovább fő, annál finomabb lesz.

Az elkészült bolognai mártást rákanalazzuk a frissen kifőtt spagettire. Aztán sajtot reszelünk rá. Autentikus a parmezán, de a cheddar is tökéletes. Bánjunk nagylelkűen a sajttal:) Kevés olívaolaj a végén még gazdagabbá teszi az ételt. Végül megszórjuk frissen őrölt borssal. Nagyon finom lesz. Le lehet öblíteni egy pohár vörösborral:)

Megéri jó nagy adag bolognai mártást készíteni, mert jól fagyasztható és később változatosan felhasználható. A következő receptben erről írok majd.

2 megjegyzés: