2011. november 21., hétfő

Kolbászos egytálétel


Hugh sokat beszél arról, hogy csak a szabadon tartott, legelésző, kapirgáló boldog állatok húsát szabad megenni. Igaz, többe kerül a biogazdaságokból származó hús, de megéri. A biogazdáktól jóféle kolbászt is tudunk venni. Ma már sok helyen létezik termelői piac, érdemes utánajárni.

Az apró kis sütnivaló kolbászkákat - ki milyet szeret - serpenyőben zsíron átforgatjuk. Hagymát, szárzellert vagy zellergumót, fehérrépát, póréhagymát használunk hozzá. Néhány krumpli azért kerül bele, hogy kiegyensúlyozza a zöldségek édeskés, és a kolbász erőteljes ízét. A zöldségeket a krumplival együtt kockára vágjuk, és az egészet, a kolbásszal együtt egy fazékban feltesszük főni. Aki szereti, meglocsolhatja egy kevés fehér borral. Hugh almaborral locsolta meg, de bor nélkül is remek lesz.

Annyi vizet kell hozzá adni, amennyi ellepi.A különleges zamatot nagy csokor zöldfűszer adja meg: kakukkfű, babérlevél, rozmaring, ki mit szeret. 2-3 óra alatt elkészül, mondja Hugh, de szerintem egy óra elég, ha nem túl nagy a mennyiség.

A készülő étel ízére a levéből lehet következtetni. Az ételebe belefő a kolbászkák fűszeres íze, de benne van a sok zöldség, zöldfűszer aromája is.

A mennyiséget mindenki maga döntse el, aszerint, mekkora az éhes család:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése